Journal article
Forbedring af børn og unges mad- og måltidsvaner i Danmark
University of Copenhagen1
Research group for Nutrition and Health Promotion, National Food Institute, Technical University of Denmark2
National Food Institute, Technical University of Denmark3
Aarhus University4
Vidensråd for forbyggelse5
University of Southern Denmark6
Research Group for Risk Benefit, National Food Institute, Technical University of Denmark7
Region Hovedstaden8
Mange børn og unge efterlever ikke de officielle danske kostråd. Sunde mad- og måltidsvaner er vigtige for et godt fysisk og mentalt helbred, og hos børn og unge har det desuden betydning for læring og trivsel [1]. Usunde mad- og måltidsvaner er en væsentlig årsag til overvægt og svær overvægt, som WHO vurderer som en af de største trusler mod folkesundheden [2].
Forekomsten af overvægt og svær overvægt blandt børn og unge har i Danmark været et stigende problem frem til for 10-15 år siden, hvorefter udviklingen er stagneret [1]. En relativt stor andel af de danske børn og unge har problemer med caries og syreskader i tænderne pga. højt indtag af sukker og ikke mindst sukkersødede læskedrikke [3].
Denne artikel er baseret på en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse [1], hvor man beskriver status og udvikling i 3-18-åriges kostvaner samt samler og vurderer, hvilke indsatser der skal til for at forbedre mad- og måltidsvanerne i denne gruppe.
Language: | Danish |
---|---|
Year: | 2019 |
ISSN: | 16036824 , 13994174 and 00415782 |
Types: | Journal article |
ORCIDs: | Biltoft-Jensen, Anja Pia , Sabinsky, Marianne , 0000-0002-9545-0447 , 0000-0003-1266-1810 , 0000-0002-2495-2511 , 0000-0002-5311-9457 and 0000-0001-7770-8419 |