About

Log in?

DTU users get better search results including licensed content and discounts on order fees.

Anyone can log in and get personalized features such as favorites, tags and feeds.

Log in as DTU user Log in as non-DTU user No thanks

DTU Findit

Book

DTU Bibliotek - Danmarks Tekniske Informationscenter - 75 år

From

Technical Information Center of Denmark, Technical University of Denmark1

Office for Innovation & Sector Services, Administration, Technical University of Denmark2

DTU Bibliotek markerer sit 75-års jubilæum med bl.a. dette jubilæumsskrift, med en udstilling, en film og et event den 23. november 2017. Hovedparten af materialerne findes for eftertiden på bibliotekets hjemmeside: www.bibliotek.dtu.dk Ved tidligere jubilæer blev der udgivet fine, trykte jubilæumsbøger.

I vores digitale tidsalder har vi valgt et elektronisk jubilæumsskrift. Det knytter smukt an til den generelle digitale transformation, som er kendetegnende for de seneste 25 år af DTU Biblioteks historie. Jubilæumsskriftet er i sin stil kortere og lettere end dens trykte forgængere. Fokus er, hvor DTU Bibliotek er nu, og hvor vi bevæger os hen.

Dette med behørig hensyntagen til historien, som indgår i et af temaerne. De øvrige temaer er nedslag på centrale punkter gennem de seneste 25 år, skrevet af en freelance journalist, Rasmus Højmark Ravn, på baggrund af interviews med nøglepersoner, med tilknytning til DTU Bibliotek. Fortællingen om DTU Bibliotek starter med et bibliotek, der i sit udgangspunkt har rødder tilbage til etableringen af Den polytekniske Læreanstalt, nu DTU, i 1829.

Et samlet teknisk bibliotek blev først skabt i 1942 ved en fusion mellem Teknisk bibliotek og Industriforeningens bibliotek. Ved indvielsen af dette nye bibliotek i 1942 var der en markant restriktion for de studerende, som ikke måtte læse medbragte bøger i bibliotekets læsesal. Virkeligheden anno 2017 ser heldigvis anderledes ud.

I dag er de studerende velkomne til både at læse medbragte bøger, bruge deres egen computer, arbejde i grupper, tale sammen, spise og drikke efter behov etc. Nutiden adskiller sig bl.a. fra fortiden ved, at bibliotekssalen ikke længere er udsmykket med forbudsskilte, at møblementet indbyder til både afslapning og hygge.

I dag kaldes biblioteket et ”Smart bibliotek”, fordi teknologiens muligheder finder fuld anvendelse for både DTU’s forskere og studerende. Dette falder i tråd med 1990’ernes spirende digitale udvikling, som netop var lige så revolutionerende som det smarte bibliotek er i dag. Således kan DTU Bibliotek bryste sig af at være vejen til viden og innovation.

Den teknologiske udvikling har også ført til et paradigmeskift i relationen mellem bibliotekarer på den ene side og forskere og studerende på den anden side. Et skift fra en datidig ”andægtighed” til en nutidig ”ligefremhed”. Et moderne søgesystem betyder, at den studerende og forskeren kan finde megen litteratur selv.

I stedet bruger de bibliotekaren til mere specifikke og komplicerede problemstillinger. I fremtiden kommer DTU Bibliotek til at bevæge sig længere og længere ind i kernen af undervisningen og forskningen på DTU. Biblioteket engagerer sig både i nye undervisningsformer som co-creation og yder en betragtelig indsats på hele Open Science området.

Her kræver Open Access og forskningsdatamanagement nye og forandrede indsatser, som DTU Bibliotek allerede har taget hul på. Fremtiden banker på, og DTU Bibliotek vil fortsat være et førende brugerfokuseret og innovativt forskningsbibliotek, som understøtter DTU’s forskning, uddannelse og samarbejde.

DTU Bibliotek har gennem historien vist sig klar til at gribe forandringer og tage udfordringer op; det gør vi også de kommende 25 år.

Language: Danish
Publisher: Danmarks Tekniske Universitet (DTU)
Year: 2017
Types: Book
ORCIDs: Refn, Annette and Jensen, Thomas Skov

DTU users get better search results including licensed content and discounts on order fees.

Log in as DTU user

Access

Analysis