About

Log in?

DTU users get better search results including licensed content and discounts on order fees.

Anyone can log in and get personalized features such as favorites, tags and feeds.

Log in as DTU user Log in as non-DTU user No thanks

DTU Findit

PhD Thesis

Meal Elements and Lean Manufacturing: Two Frameworks for Institutional Meal Production

From

Division of Food Production Engineering, National Food Institute, Technical University of Denmark1

National Food Institute, Technical University of Denmark2

Ph.D. afhandlingen omhandler muligheder for at forbedre kvaliteten af offentligt producerede måltider udfra to perspektiver: Produktkvalitet og produktionsledelse. Det er et generelt problem at kunne tilberede mad af høj spisekvalitet i offentlige storkøkkener. For at lave god mad i stor skala kræves det, at ingredienser, menuer og produktions processer spiller sammen i et system samt, at dette system ledes efter de rette principper.

Denne sammenhæng betyder, at hvis én parameter i systemet ændres, vil det have indflydelse på de resterende parametre og dermed også på kvaliteten af de producerede måltider. De problemer, der optræder i offentlige måltidssystemer, tyder netop på, at ingredienser, menuer og ledelsessystemer ikke er tilpasset hinanden i samme takt som forholdene for tilberedning og distribution af måltider er ændret.

I afhandlingen diskuteres og afprøves om anvendelse af høj-kvalitets halvfabrikata (Måltids elementer) kan være med til at forbedre spisekvaliteten af mad tilberedt under eksisterende produktionsforhold i offentlige storkøkkener. Anvendeligheden af måltids elementer afprøves i praksis i et produktionskøkken i Gentofte Kommune med positive resultater.

Mulighederne for at forbedre produktkvaliteten vha produktionsledelse af måltidsproduktion diskuteres i forhold til anvendeligheden af produktionsprincippet ”Lean” i storkøkkener. Implementeringen af Lean følges i et case studie i Centralkøkkenet på Glostrup Hospital og de lovende effekter heraf præsenteres.

På baggrund af resultaterne i disse cases blev det konkluderet, at både måltidselementer og Lean kan anvendes i offentlig måltidsproduktion og føre til forbedring af produktkvaliteten. Afhandlingen præsenterer således to nye inputs til designet af offentlige måltidssystemer; en ny form for ingredienser og en ramme for forbedring af produktionsprocedurer.

Language: English
Year: 2008
ISBN: 8792158242 and 9788792158246
Types: PhD Thesis
Keywords

Food

DTU users get better search results including licensed content and discounts on order fees.

Log in as DTU user

Access

Analysis