About

Log in?

DTU users get better search results including licensed content and discounts on order fees.

Anyone can log in and get personalized features such as favorites, tags and feeds.

Log in as DTU user Log in as non-DTU user No thanks

DTU Findit

Conference paper

Miljøfremmedestoffer i regnafstrømning: Udvikling fra traditionelle målinger til anvendelse af modeller

From

Department of Environmental Engineering, Technical University of Denmark1

Urban Water Engineering, Department of Environmental Engineering, Technical University of Denmark2

Technical University of Denmark3

Environmental Chemistry, Department of Environmental Engineering, Technical University of Denmark4

Residual Resource Engineering, Department of Environmental Engineering, Technical University of Denmark5

Albertslund kommune6

Danmark står overfor en række udfordringer relateret til regnvandsafstrømningen fra befæstede arealer. Især manglende viden om miljøfremmede stoffer, effekten af forskellige rensetiltag samt den forholdsvis dyre monitering af vandkvalitet udgør praktiske barrierer. Udfordringerne vil blive endnu større i fremtiden som følge af klimaforandringer; fortætning af byer med flere befæstede arealer og den stigende interesse for lokal håndtering af regnvand, samt behovet for at kunne forudsige vandkvantitet og -kvalitet vil stige.

Den traditionelle metode har hidtil været at udføre målekampagner for at indsamle information vedrørende vandkvantitet og kvalitet. Disse målekampagner er forholdsvis dyre at udføre og giver kun et øjebliks billede i et lille vindue. I 6 år har DTUMiljø i samarbejde med Albertslund kommune udført en række målekampagne for at karakterisere regnvandsafstrømningen i et opland kaldet ”Hersted Industri Park” som udleder vand til Harrestrup å gennem et regnvandsbassin ”Bassin K”.

Der er også fokuseret på kildesporing og at udvikle et modelværktøj, som kan simulere hvordan koncentrationen af miljøfremmede stoffer varierer under regnafstrømningen og påvirkes ved passage igennem et regnvandsbassin. Denne model kan bruges til at sammenligne forskellige scenarier for regnvandshåndtering og dermed hjælpe til at tage de rigtige beslutninger.

Passiv prøvetagning og traditionel prøvetagning er blevet sammenlignet for at kunne vurdere deres egnethed, og usikkerheden i forbindelse med modelberegninger er vurderet. Foredraget vil give indblik i resultaterne fra de forskellige målekampagner og prøvetagningsmetoder. Derudover vil der blive vist hvordan modelværktøjet kan anvendes til at vurdere forskellige realistiske scenarier.

Projekterne 2BG og DiPol har medfinansieret en del af arbejdet og følgende institutioner deltager i projektet: DTU Miljø, Albertslund Kommune, Orbicon, Københavns Energi.

Language: Danish
Year: 2011
Proceedings: Dansk Vand Konference 2011
Types: Conference paper
ORCIDs: Vezzaro, Luca , Eriksson, Eva and Mikkelsen, Peter Steen

DTU users get better search results including licensed content and discounts on order fees.

Log in as DTU user

Access

Analysis