Report
Næringsstofindhold i fedtstoffer
Research Group for Bioactives – Analysis and Application, National Food Institute, Technical University of Denmark1
National Food Institute, Technical University of Denmark2
Research Group for Nutrition, Sustainability and Health Promotion, National Food Institute, Technical University of Denmark3
Formålet med projektet var at frembringe indholdsdata for makro- og mikronæringsstoffer i fedtstoffer med fokus på margarineprodukter suppleret med to øvrige fedtstoftyper, som dels har en stor markedsandel (Lurpak smørbar) og dels er et produkt, hvis markedsandel er stigende (kokosolie). De udvalgte syv varetyper, som indgår i projektet er: smørbart blandingsprodukt (80% fedt), flydende margarine (80% fedt), stege- og bagemargarine (75% og 80% fedt), minarine (40% fedt), plantemargarine (60% fedt) og kokosolie (100% fedt).
Der blev i alt indsamlet 27 enkeltprøver af de syv varetyper i august 2018. Herefter blev der fremstillet en poolprøve for hver af varetyperne: flydende margarine, stege- og bagemargarine med 75% fedt, stege- og bagemargarine med 80% fedt, minarine, plantemargarine og kokosolie, suppleret med to enkeltprøver af smørbart blandingsprodukt og flydende margarine.
Alle prøver blev analyseret for fedt, fedtsyrer, kolesterol, tørstof, aske, vitaminer (retinol, β-caroten, D-, E- og K1-vitamin), samt mineraler og spormetaller (natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, jern, kobber, zink, mangan, jod, selen, krom og molybdæn). Analyserne blev udført som dobbeltbestemmelse og som akkrediteret prøvning (ISO17025).
Resultaterne er beregnet til brug i den danske fødevaredatabank (www.frida.fooddata.dk).
Language: | English |
---|---|
Publisher: | DTU Fødevareinstituttet |
Year: | 2021 |
Types: | Report |
ORCIDs: | Jakobsen, Jette , Bysted, Anette and Trolle, Ellen |