Journal article
Sammenhængen mellem alkoholindtag og kostkvalitet
Introduktion: De nationale undersøgelser af danskernes kostvaner har siden 1995 vist et stigende alkoholindtag i den danske befolkning. Formålet med dette studie er at belyse sammenhængen mellem kostkvalitet, alkoholindtag og drikkemønster i Danmark. Materiale og metoder: Undersøgelsen inkluderede data for 3.151 voksne (1.684 kvinder, 1.467 mænd; 18-75 år) fra den nationale kostundersøgelse 2000-2002.
Deltagerne registrerede i syv på hinanden følgende dage hvad og hvor meget, de spiste og drak. For hvert individ blev der beregnet et indeks for kostkvalitet baseret på indtaget af kostfibre og mættet fedt i forhold til de Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNA). Resultater: Både med stigende antal genstande pr. uge og med stigende antal ugentlige drikkedage, sås en dårligere kostkvalitet.
I begge tilfælde var tendensen mere tydelig for mænd end for kvinder. Gruppen af mænd og kvinder med bedst kostkvalitet havde et gennemsnitligt alkoholforbrug i overensstemmelse med NNAs øvre alkoholgrænser samt færre ugentlige drikkedage end grupper med dårligere kostkvalitet. Konklusion: Et højt alkoholindtag er forbundet med dårlig kostkvalitet.
Fundene i nærværende studie er med til at understøtte NNAs øvre alkoholgrænser samt en eventuel anbefaling om et par alkoholfrie dage om ugen.
Language: | Danish |
---|---|
Year: | 2009 |
Pages: | 695-699 |
ISSN: | 16036824 , 13994174 and 00415782 |
Types: | Journal article |
ORCIDs: | Biltoft-Jensen, Anja Pia , Matthiessen, Jeppe and Fagt, Sisse |