Conference paper
Er tang fremtidens superfood?
Vi danskere ser tang som en ny fødevare og ressource til diverse formål. Men det at tænke og anvende tang er ikke nyt i Asien, hvor det har været anvendt som fødevare og neutraceutical. Tangproduktion udgør allerede mindst 20% af den globale marine akvakultur produktion. Den vestlige verden har de seneste år fået øjnene op for tang indenfor områderne: biokemikalier og bioaktive stoffer, ekstraktion, gastronomi, produktudvikling, foder, bioraffinaderier, dyrkning osv.
Men hvad er det tang kan? Dette foredrag vil vise at vi med tangdyrkning kan rykke mere bæredygtig fødevareproduktion ud på havet, samt give eksempler på tangens indholdsstoffer og anvendelser. Dette inkluderer tangs bioaktive indholdsstoffer, såsom anti-bakterielle, anti-fedme, anti-cancer og anti-virus aktiviteter, samt DTU Fødevareinstituttets egen forskning indenfor især antioxidanter.
De nævnte effekter er dokumenteret i hele tangen, samt ekstrakter, men også indenfor de specifikke indholdsstoffer, såsom pigmenter, polysaccharider, pigmenter, polyphenoler eller fedtsyrerne. Tang indeholder stort set alt vi har brug for, dog ikke nok kalorier til at vi ville kunne leve udelukkende af tang! Så lad os få det på spisebordet og i maden og ikke kun når vi spiser sushi eller får maden serveret af de ”fine kokke”, der har fået øjnene op for tangs muligheder.
Language: | Danish |
---|---|
Year: | 2016 |
Proceedings: | Det årlige videnskabelige temamøde i Selskabet for Ernæringsforskning |
Types: | Conference paper |
ORCIDs: | Holdt, Susan Løvstad |